na úvodní stranu přeskočit menu

Oficiální tisková zpráva: Nová kniha Dana Browna

Nový román Dana Browna, autora Da Vinciho kódu, bude publikován letos v září.
/Transworld, VB/

ZTRACENÝ SYMBOL DANA BROWNA VYDÁ RANDOM HOUSE V ZÁŘÍ 2009

První anglické vydání nového románu autora knih Da Vinciho kód (v češtině vydáno také pod názvem Šifra mistra Leonarda – pozn. red.) a Andělé a démoni vyjde v celkovém nákladu 6,5 milionu, což je největší náklad prvního vydání knihy v historii nakladatelské skupiny Random House.

Londýn, VB, 20. dubna 2009 – Nový román Dana Browna, dychtivě očekávanou knihu, která naváže na celosvětový fenomén Da Vinciho kód s 81 miliony vydanými výtisky a v Británii vůbec nejprodávanější paperbackový titul v historii, vydá britská společnost Transworld Publishers, součást skupiny Random House, 15. září 2009.

Ve svém anglickém vydání vyjde Ztracený symbol v celkovém nákladu 6,5 milionu výtisků a na scénu znovu přivede Brownovu nezapomenutelnou postavu, Roberta Langdona.

Oficiální prohlášení dnes učinili Sonny Mehta, předseda správní rady a šéfredaktor americké nakladatelské divize Knopf Doubleday, a Gail Rebucková, výkonná ředitelka britské společnosti Random House.

„Dnešek je pro čtenáře a knihkupce ohromným dnem,“ řekl Mehta. „Ztracený symbol je brilantní a podmanivý thriller. Podivuhodný vypravěčský talent Dana Browna, prodchnutý historií, šiframi a intrikami, je v této nové knize všudypřítomný. Je to jeden z nejočekávanějších titulů poslední doby a tohle čekání rozhodně stálo za to.“
Rebucková prohlásila: „Vydávání celého díla Dana Browna v Británii je skutečným privilegiem. Čiré adrenalinové napětí při čtení jeho knih, kombinované s fascinujícími vhledy do toho, co možná leží pod povrchem našich životů a naší historie, jej činí v panteonu současných autorů zcela jedinečným. Vznik tohoto ohromujícího nového románu je nakladatelskou událostí, která nemá srovnání. Pro nás, stejně jako pro celosvětovou komunitu knihkupců, to není ničím méně než tou nejvýjimečnější nakladatelskou příležitostí.“

Brownův dlouholetý americký redaktor Jason Kaufman, viceprezident a zodpovědný redaktor nakladatelské značky Doubleday společnosti Random House, řekl: „V románu Dana Browna není nic takové, jaké se na první pohled zdá. Příběh této knihy se odehrává během 12 hodin a už od první stránky se čtenářů, provázejících Roberta Langdoma mistrně vykresleným a nečekaným novým prostředím, zmocní objevitelské vzrušení. Ztracený symbol je plný překvapení.“

„Tento román pro mě byl zvláštní a okouzlující cestou,“ řekl Brown. „Vměstnat pětiletý výzkum do dvanáctihodinového časového rámce příběhu bylo osvěžující výzvou. Život Roberta Langdoma se očividně odvíjí mnohem rychleji než ten můj.“

Britské paperbackové vydání Da Vinciho kódu (vydané v březnu 2004) vydrželo v Top 10 seznamu nejprodávanějších knih listu Sunday Times déle než dva roky (120 týdnů), z toho 68 týdnů pobylo na prvním místě a v Británii je mezi romány vůbec nejprodávanějším paperbackovým vydáním všech dob. Kniha je přeložena do 51 jazyků.

Film Šifra mistra Leonarda v režii Rona Howarda s Tomem Hanksem v hlavní roli, vpuštěný do kin v květnu 2006 společností Columbia Pictures, byl v době své premiéry největším kasovním trhákem. Pokladny vydaly lístky v hodnotě celkem 758 milionů dolarů. Stejný tým tvůrců uvede 15. května 2009 do kin také film Andělé a démoni. Soubězně s filmovou premiérou vydá společnost Transworld také titul Andělé a démoni – ilustrovaná filmová kniha a nové paperbackové vydání románu s Tomem Hanksem na obálce knihy.

Po vydání Da Vinciho kódu se i z ranějších Brownových románů – Andělé a démoni, Anatomie lži a Digitální pevnost – staly mezinárodní bestsellery s mnohamilionovými náklady, které se v Británii umístily na druhém, třetím a čtvrtém místě nejprodávanějších paperbackových románů pro dospělé v historii. Skupina Random House vydala v Británii všechny Brownovy tituly, pro nakladatelskou společnost Transworld je získal a vydal Bill Scott-Kerr.

Zuzana Micková, Argo, 26.04.2009

Sponzoři a partneři webu

logo nakladatelství Argo
logo filmové distribuční společnosti Falcon a.s. logo literárního serveru Knihovnice.cz logo občanského sdružení Dobrá knížka